Technologie výroby / o nás

Jsme malé rodinné vinařství a veškeré práce ve vinici a sklepě provádíme s pomocí rodinných příslušníků, kamarádů a známých. To nám umožňuje věnovat maximální pečlivost všem operacím ve výrobě. Především pak vysoké kvalitě vinohradnického managementu a zejména ručním pracím ve vinici. Díky osobnímu přístupu ke každému keři, který nám v průběhu roku projde mnohokrát rukama, dokážeme produkovat zdravý hrozen s optimálním poměrem kyselin a cukru, což je pro budoucí kvalitu našich vín základním a nepostradatelným předpokladem.



Veškeré vyrobené víno pochází z hroznů z vlastních vinic, nacházejících se v bezprostřední blízkosti Pálavy. Sběr je prováděn ručně do malých bedýnek tak, aby byla s hrozny zajištěna co možná nejšetrnější manipulace. Většina našich vín není kvašena na komerčních kvasinkách, jejichž geografický původ sahá tisíce kilometrů daleko,nýbrž na ušlechtilých kvasinkách z vlastní vinice, které si sami selektujeme. Tomuto tématu se věnoval Zdeněk Strapina ml. v rámci své diplomové práce ve spolupráci s vysokoškolskými učiteli Vinohradnického a vinařského ústavu v Lednici. Výsledek pětiletého zkoumání se promítl v produkci vín, která, netrpí uniformitou, mají výrazný odrůdový charakter, originalitu, příběh vzniku a podtrhují „terroir“ oblasti Pálava.



V průběhu kvašení se snažíme do vína nezasahovat. Vína tak kvasí bez řízené teploty kvašení v dřevěných sudech stejně tak, jako kvasila před staletími našim předkům. K nepřehřívání kvasících moštů přispívají menší objemy sudů a chladný sklep. Klasické dřevěné sudy byly v posledních desetiletích vytlačeny z Moravských sklepů plasty,nerezy, nebo sudy typu barrique. Nikoliv však z našeho sklepa. Vína u nás leží a zrají v zavíněných, mnohdy i historických sudech (1937). I když je tato technologie pracnější na manipulaci a náročnější na hygienu, mnohaleté poznatky nás přesvědčily o tom, že víno, které je v kontaktu s přírodním materiálem, tedy dřevem díky jeho pórovitosti dýchá, což má pozitivní vliv na zrání vína a zároveň dodává vínům nezaměnitelný styl.



Při ošetřování vinice a výrobě vína se snažíme spojit tradiční a lety ověřené postupy s moderními enologickými poznatky tak, abychom vyráběli vína, která nejsou překrášlená, uniformní nebo fádní, nýbrž jsou odrůdově typická, odráží se v nich mineralita zdejších vápencových kopců, místo vzniku a rukopis vinaře.



Motem našeho vinařství je

„Vinařství Strapina - Pravda v každé lahvi".

Přijďte se přesvědčit, zda ji tam skutečně naleznete.
Většinou se ukrývá až na dně!